30 oktober 2019

Leerlingen aan de slag met schone bevoorrading binnenstad Den Haag

Op 29 oktober 2019 startten 24 leerlingen van 4 verschillende Haagse basisscholen met een project over de schone bevoorrading van de binnenstad van Den Haag. De leerlingen maken met dit project gelijk kennis met een vak van het voortgezet onderwijs, namelijk het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Dit is een spilvak van het Technasiumonderwijs op het Maris College Belgisch Park. De leerlingen denken samen met de ondernemers rond de Grote Markt mee over de schone levering van goederen en diensten aan de aldaar gelegen horecagelegenheden.

De kick-off van het project vond plaats in de Blauwe Kamer boven restaurant-café Hoender en Hop. De leerlingen kregen daar de gelegenheid om te onderzoeken hoeveel en welke goederen en diensten op welke manier, wanneer worden aangeleverd en afgevoerd. Over 5 weken starten er 24 andere basisschoolleerlingen die zich ook over dit vraagstuk buigen. Daarnaast werken er op het Maris College Belgisch Park 4 bovenbouw-teams bij het vak O&O aan een keuzeproject rondom het thema emissie loze distributie in de Haagse binnenstad. De leerlingen leveren begin 2020 hun resultaten op. Medio maart vindt er een prijsuitreiking plaats voor het beste idee.

Met dit initiatief wil het Platform Stedelijke Distributie Den Haag  de denkkracht van leerlingen gebruiken om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Techniek Nederland is  één  van de partners  die is aangesloten bij het Platform stedelijke distributie Den Haag. “Leerlingen komen vaak met goede en hele andere ideeën dan volwassenen”, zegt Eef Smits, regiomanager van Techniek Nederland. “Tegelijkertijd is dit een mooie kans voor de leerlingen om in aanraking te komen met techniek en schone dienstverlening en goederenvervoer.”

Samen voor een schone binnenstad
Het project is niet alleen bedoeld om de leerlingen te helpen in hun ontwikkeling, maar ook om de  ondernemers voor te bereiden op de toekomst. Volgens beleidsadviseur Julian Mensies van Evofenedex , eveneens een partner van het Platform stedelijke distributie, zijn nog niet alle ondernemers op de hoogte van de ambitie om in 2025 de binnenstad schoon te laten bevoorraden met voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten. In 2018 ondertekenden 9 partners, waaronder Evofenedex, Techniek Nederland en de gemeente Den Haag, een convenant met de ambitie om in 2025 zo veel mogelijk vrachtbewegingen in de Haagse binnenstad schoon te laten zijn. Dit technasiumproject met de leerlingen van het Maris College draagt bij aan de bekendheid van deze ambitie.

 

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag

E-mail: info@platform-stedelijkedistributie-denhaag.nl

Privacy Statement

Volg het laatste nieuws