17 december 2019

Vegen met elektrische reinigingswagens

We willen in 2030 dat er alleen nog uitstootvrije reinigingsvoertuigen door onze stad rijden. Het Haags Veegbedrijf gaat daarom ook vegen met elektrische veegwagens. Geleidelijk aan worden de oude kleine veegwagens vervangen door nieuwe, schone exemplaren. 

Wethouder Van Tongeren tekent met Arjen Baas, directeur van de Haagse Milieu Services een convenant waarin wordt afgesproken dat er in 2030 alleen nog uitstootvrije reinigingsvoertuigen in de stad rijden. De gemeente en HMS sloten zich aan bij het landelijke Convenant voor de reinigingsbranche. Mariëtte van Empel, programmadirecteur Duurzame Mobiliteit bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, is de initiatiefnemer van het convenant.

Dit convenant is van groot belang om de overgang naar zero-emissie-voertuigen in het zware segment een impuls te geven. Landelijk heeft de reinigingsbranche ongeveer 6000 voertuigen, aldus Van Empel.
 

Deelnemers in het convenant hebben afgesproken dat er in 2030 alleen nog reinigingsvoertuigen (denk aan vuilniswagens en veegwagens) in de stad rijden die geen schadelijke stoffen uitstoten. Het Haagse Veegbedrijf test op dit moment enkele kleine, elektrische veegwagens. De medewerkers die met de veegwagens rijden zijn heel enthousiast, ook omdat ze zelf ook niet meer in de dieseldampen zitten. Geleidelijk aan worden de oude kleine veegwagens vervangen door nieuwe, schone exemplaren. HMS heeft in 2020 enkele elektrische bedrijfswagens in gebruik en zal wanneer dat mogelijk is ook de vrachtwagens vervangen door emissie loze voertuigen.

Wethouder Van Tongeren:

Als gemeente willen en moeten we het goede voorbeeld geven. Dat betekent dat we nu al zo veel als mogelijk uitstootvrij moeten doen. Elektrische veegwagens zijn daarin een belangrijke stap.
 

Den Haag wil een schone en gezonde stad zijn waar je prettig kunt wonen, werken en ontspannen. Daarvoor is schone lucht een voorwaarde. Verkeer zorgt voor veel luchtvervuiling. Daarom investeert het college in schoon vervoer.

 

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Houtstraat 26
2511 CW Den Haag

E-mail: info@platform-stedelijkedistributie-denhaag.nl

Privacy Statement

Volg het laatste nieuws